Terug naar overzicht

Europese Geo-informatieprojecten met o.a. INSPIRE

Op donderdag 12 juni organiseert de Nederlandse Commissie voor Geodesie, subcommissie Geo-informatiemodellen (NCG-GIM), in samenwerking met de Ravi en de Kring voor Aardobservatie en Geo-informatie (KvAG sectie GIS) een themadag Europese Geo-informatieprojecten met o.a. INSPIRE.

's Ochtends zal een overzicht worden gegeven van diverse Europese geo-informatieprojecten die voor Nederland van betekenis zijn, waaronder EULIS, Eurospecs, SPIRIT, en GINIE.
's Middags zal het Europese Geo-informatie infrastructuur project INSPIRE (INfrastructure for Spatial InfoRmation in Europe) centraal staan. De middag wordt afgesloten met een (forum-)discussie over de invloed van Europa bij GIS in Nederland en omgekeerd, de invloed van Nederland bij GIS in Europa.

Locatie:
 
TNO/NITG, zaal auditorium
Princetonlaan 6, Utrecht (Uithof) (routebeschrijving)
Datum/tijd: 12 juni 2003; 9:30u-17:30u
Kosten:

 

Voor leden van de KvAG en van in GIN participerende verenigingen en van NCG en haar subcommissies zijn geen kosten verbonden aan deelname aan deze themadag. Niet-leden betalen € 25.
Registratie:

 

Ravi-secretariaat; Postbus 508; 3800 AM Amersfoort.
Email: secretariaat@ravi.nl; Fax: 033 - 465 64 57.
U kunt gebruik maken van het inschrijfformulier (Microsoft Word document).

Organisatoren:
Bas Kok, Bastiaan van Loenen en Richard Witmer
namens:
Nederlandse Commissie voor Geodesie, subcommissie Geo Informatie Modellen;
Kring voor Aardobservatie en Geo-informatie, sectie GIS;
Ravi, netwerk voor Geo-informatie.

Programma

9.30 Ontvangst met koffie en thee  
10.00 Opening door de dagvoorzitter Bas Kok van Ravi
10.05 Spirit Roelof van Zwol, Univ. Utrecht
10.35 EULIS Peter Laarakker, Kadaster
11.05 EuroSpec Bert Kolk, TDN
11.35 Ginie Bino Marchesini, Eurogi
12.05 Vragen en discussie  
12.30 Lunch  
13.30 Inspire, algemeen Marc Vanderhaegen, Europese Commissie
14.00 Inspire, techniek Paul Smits, JRC v/d Europese Commissie
14.30 Inspire, testresultaten Barend Gehrels, Geodan
15.00 Vragen en discussie  
15.15 Pauze  
15.45 Eur. data-policy en Inspire Bastiaan van Loenen, TU Delft
  Nederland Inspired Noud Hooyman, VROM
16:15 Discussie met forum van de sprekers  
17:00 Afsluiting en borrel  

Doelstelling van de dag:

Presentaties over Europese GIS-projecten, waarin de volgende vragen worden beantwoord:

 

Samenvattingen

SPIRIT : SPatially-aware Information Retrieval on the InterneT
Roelof van Zwol, Universiteit van Utrecht

The goal of the SPIRIT project is to develop an Internet search engine that is targeted at geographically oriented searches.
The contribution of Utrecht to the project is the research on and development of ranking of the query results by relevance with respect to the spatial query. Research involves the study of geographic measures for resemblance, distance, and other spatial concepts. Another research topic is the geometric and algorithmic aspects of the automated extraction of meta-data from web pages that contain geographic data.

Project objectives:

terug naar programma

EULIS: ambitions, bottlenecks and policy solutions for an European land information service
Peter Laarakker, Kadaster

Within the eContent Programme of the European Union, national land registries with computerised systems have started a co-operation in a project called European Land Information Service (EULIS).
There is an increasing interest in the real property financial market, at least among consumers, to be able to carry out international transactions more frequently. This does however require a possibility to get access to up-to-date and reliable information on land real property across national borders in an easy way. The project aims at proposing how an electronic European Land Information Service can be designed, what obstacles there might occur and how these can be overcome as well as showing the functionality of the proposed outcome through a demonstrator. In this way it will be possible to illustrate what a future end user interface might look like. Among other things, a service like this will contribute to establishing a single market for housing credits. The project will also study how a service will affect the property market, and the actors in the market.
In order to establish the foundations for a European service of this kind a number of issues have to be solved. Among these there are questions related to protection of privacy, technical solutions, standards and standardisation.

terug naar programma

Eurospec
Bert Kolk, Topografische Dienst Nederland

Eurospec is een initiatief van EuroGeographics en EuroSDR. EuroGeographics (voorheen bekend als Cerco) is het samenwerkingsverband van Europese topografische diensten. EuroSDR is de opvolger van OEEPE. In Euro Spatial Data Research is expertise gebundeld van universiteiten, Kenniscentra en Universiteiten op het gebied van inwinning, bewerking en verspreiding van geodata.
EuroGeographics heeft uit het INSPIRE project de ambitie geformuleerd een basisbestand van Europa (rond de schaal 1:10.000) te realiseren zowel met betrekking tot topografische en kadastrale informatie. De visie van EuroGeographics is "to achieve interoperability of European Mapping (and other GI) data within 10 years. Het doel is niet om een centrale database met uniforme specificaties te bouwen maar om bestaande datasets, decentraal opgeslagen, tot één product te smeden.
De rol van EuroSDR spitst zich toe op veelbelovende technieken van data-inwinning (harmonisatie van inwinningsspecificaties).
Een Kernploeg is sinds de start van het project in oktober 2002 aan de slag gegaan een visie te ontwikkelen welke de komende jaren gestalte moet krijgen. In dat kader zijn voor 2003 drie workshops voorzien warvan de eerste in maart heeft plaats gevonden. Op die bijeenkomst zijn werkgroepen geformeerd, bemenst en de doelen per werkgroep bepaald.

terug naar programma

Geografisch Informatie Netwerk In Europa (GINIE)
Bino Marchsini, EUROGI

GINIE is een door de Europese Commissie gefinancierd project in het kader van het technologieprogramma voor de informatiemaatschappij (IST-programme). Doel van GINIE is het ondersteunen van de ontwikkeling van een Europese geo-informatie strategie gebaseerd op de EUROGI strategie. EUROGI is de Europese koepelorganisatie voor geo-informatie.
Daarnaast werkt GINIE aan de vergroting van de geo-informatie capaciteit en de bewustwording van de waarde van het gebruik van geo-informatie binnen Europa, maar ook mondiaal.
Partners in het twee jaar durend project zijn: Universiteit van Sheffield UK, Het Open Gis Consortium Europe, EUROGI en het Gemeenschappelijk centrum voor onderzoek van de Europese Commissie.
Veel leden van EUROGI nemen deel in het door project door te participeren in projectondedelen en de resultaten in hun eigen land te verspreiden.
Opgeleverde produkten zijn o.m. een workshop over geo-informatie infrastructuren, over data policy, een workshop over de vergroting van geo-informatie capaciteit voor de kandidaat lidstaten van de Europese Unie, een workshop over registers en e-commerce en een tweetal studies over nationale geo-informatie organisaties. Aan de volgende mondiale conferentie over geo-informatie infrastructuren (GSDI 7) in India zal vanuit het project eveneens een bijdrage geleverd worden. De activiteiten van GINIE culmineren in de discussie over de opzet van een adviesorgaan voor geo-informatie op Europees niveau; de Advisory Board on GI. De discussie hierover wordt de komende maanden afgerond.
Met name op het gebied van infrastructuren en data policy ligt een link met het INSPIRE project. De resultaten van GINIE worden en zijn dan ook in dit project ingebracht.
Eind van dit jaar wordt het GINIE project afgerond. Een groot aantal uitkomsten van projecten en studies heeft dan een bijdrage geleverd aan de geformuleerde doelstellingen.

terug naar programma

INSPIRE : Infrastructure for Spatial Information in Europe
Marc Vanderhaegen, Europese Commissie

Samenvatting volgt.

terug naar programma

Een routebeschrijving voor de technische realisatie van INSPIRE
Paul Smits
Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum van de Europese Commissie
Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling
TP262, 21020 Ispra, Italië

paul.smits@jrc.it
Tel. +390332785279.

De Europese Commissie is momenteel een wetsontwerp aan het voorbereiden dat een verandering teweeg zal brengen in de wijze waarop gegevens over het milieu georganiseerd en verspreid zullen gaan worden tussen de locale, regionale, nationale, en transnationale overheden en de burger in de Europese Unie. Dit initiatief, dat de naam INSPIRE (engels: Infrastructure for Spatial Information in Europe) heeft meegekregen, zal enerzijds bijdragen aan een verdere Europese integratie, en anderzijds zal het de coherentie bevorderen in het beleid van de Europese Unie. Op die manier moet het bijdragen aan een verantwoorde omgang met ons leefmilieu.
Deze presentatie zal ingaan op aspecten die van belang zijn om de technische realisatie van de Europese infrastructuur voor geo-informatie mogelijk te maken. De presentatie bouwt voort op het werk dat gedaan is door de INSPIRE werkgroepen Architecture and Standards, Reference Data and Metadata, en rapporteert de recente resultaten van de Implementing Strategies werkgroep. Deze resultaten geven onder meer aan hoe bestaande instrumenten zoals het zesde kaderprogramma gebruikt zouden kunnen worden als voorbereiding op de implementatiefase.

Achtergrond informatie is beschikbaar op http://www.ec-gis.org/inspire.

terug naar programma

INSPIRE, testresultaten
Barend Gehrels, Geodan

INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) is een Europees initiatief voor het bouwen van een Europese ruimtelijke infastructuur. In het kader van een INSPIRE bijeenkomst in januari 2003 zijn enkele OpenGIS web services aan elkaar gekoppeld. In een web mapping client werden kaartlagen, afkomstig van twee verschillende web mapping servers, gecombineerd weergegeven. De demonstratie toonde aan dat de OpenGIS Web Map Service standaard voor dit doel gebruikt kon worden. Een aantal aspecten traden naar voren:
- Binnen Europa worden een aantal coördinaatsystemen gebruikt. Op de demonstratie werd latitude longitude gebruikt, een systeem dat door bijna alle servers wordt ondersteund.
- De getoonde kaartlagen, wegennetwerken in Nederland en Duitsland (NRW), konden visueel aan elkaar gekoppeld worden. Hierbij waren enkele aandachtspunten:
o het Duitse netwerk had een indeling in vier klassen, het Nederlandse netwerk telde zes klassen). De kleurkeuze kon daardoor in beide landen niet consequent gemaakt worden.
o de wegen sloten op de rijksgrens niet altijd helemaal goed aan, er waren wegen die stopten, van klasse (kleur) veranderden of die ruimtelijk versprongen
-De servers konden redelijk eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld, de koppeling is in enkele uren tot stand gekomen.

Door de pilot kon aangetoond worden dat kaarten middels de OpenGIS Web Map Server specificatie goed met elkaar te combineren zijn. Daarnaast werd aangetoond dat het maken van afspraken, o.a. over de coördinaatsystemen, en een voortzetting van de pilot om andere aspecten te onderzoeken gewenst zijn.

terug naar programma

Gevolgen van Europees toegankelijkheidsbeleid voor Nederland
Bastiaan van Loenen
Technische Universiteit Delft, sectie Geo-informatie en Grondbeleid
b.vanloenen@geo.tudelft.nl
http://www.geo.tudelft.nl/gigb

In Nederland is in 1997 een eerste aanzet gegeven om het gebruik van gegevens die zich bij de overheid bevinden te bevorderen. De nota Naar toegankelijkheid van overheidsinformatie en het rapport Markt en Overheid zijn verder uitgewerkt in onder andere de nota Naar optimale beschikbaarheid van overheidsinformatie. In een recent advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gepleit voor een actieve openbaarmaking van overheidsgegevens en voor het verstrekken van gegevens van bestuursorganen tegen verstrekkingskosten.
In Europees verband zijn er twee ontwikkelingen in dit verband relevant: INSPIRE ( Infrastructure for Spatial Information in Europe) en het voorstel tot een Richtlijn van het Europees Parlement voor het hergebruik en het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad inzake het hergebruik en de commerciële exploitatie van overheidsdocumenten.
De presentatie zal kort de situatie in Nederland aangeven en vervolgens ingaan op de Europese ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen voor Nederland als de huidige Europese voorstellen worden geïmplementeerd.

terug naar programma