Terug naar overzicht

De ArcGIS Gebruikersgroep Nederland (AGGN) en
de Kring voor Aardobservatie en Geo-informatica (KvAG)
presenteren de themamiddag 

Geo-DBMS, de basis van GIS toepassingen

Locatie:          TU Delft, Afd. Geodesie, zaal A (*)  
Datum/tijd:     14 november 2001, 13:30-17:00
Kosten:          voor KvAG of AGGN leden geen, voor niet leden f 35,-  (**) 
Registratie:    secretariaat AGGN (p/a RIVM/LBG, postbus 1, 3720 BA Bilthoven,  t.a.v.  F. Lips
of secretariaat Afd. Geodesie, GISt, mw. J. Flim, Fax 015-278 2745, Email: j.flim@geo.tudelft.nl

Op woensdag 14 november 2001 organiseert de KvAG, sectie GIS de themamiddag Geo-GBMS samen met de ArcGIS Gebruikersgroep Nederland. Tot voor kort werd het ruimtelijk gegevensmanagement door specifieke GIS-pakketten buiten het DBMS om verzorgd. Nu de DBMSsen meer en meer worden voorzien van ruimtelijke functionaliteit, bewegen ook de GIS pakketten zich in de richting van een geintegreerde architectuur: alle gegevens (ruimtelijk en thematisch) worden in een DBMS opgeslagen en beheerd. Dit markeert een belangrijke stap vooruit, waaraan vele jaren van bewustwording en vervolgens systeemontwikkeling voorafgegaan zijn. Op dit moment bevinden vele organisaties zich in een overgangsfase naar de nieuwe architectuur. Dit is zeer bewerkelijk en zal nog zeker enige jaren voortduren.

Het belang van de Geo-DBMS zal alleen maar toenemen in de netwerkmaatschappij, met de centrale rol die de Geo-DBMS heeft in de geo-informatie infrastructuur (GII). GIS wordt gebruikt binnen de (lokale, regionale en centrale) overheid, nutsbedrijven en andere bedrijven ter ondersteuning van de primaire werkzaamheden, die vaak sterk afhankelijk zijn van geo-informatie. Doordat er steeds meer geo-informatie tussen de verschillende organisaties wordt uitgewisseld, ontstaat er ook steeds meer behoefte aan een GII.

Het Geo-DBMS moet ondersteuning bieden op het gebied van ruimtelijke typen en operatoren (voor eenvoudige analyse en voor selectie georinteerd bevragen) en ruimtelijke clustering en indexering (voor efficiente manipulatie van omvangrijke geo-informatieverzamelingen). Indien mogelijk moeten ook de geavanceerde (op topologie gebaseerde) analyse en temporele aspecten ondersteund worden. Er is bewust voor 14 november gekozen, omdat deze dag uitgeroepen is tot Wereld GIS-dag. Het doel van deze dag is om het onderwerp GIS extra onder de aandacht te brengen. Juist op Geo-DBMS technologie gebaseerde GIS toepassingen lenen zich hiervoor, vanwege het goede fundament (schaalbaar, betrouwbaar) dat ze bieden. Hierop kan dan weer heel goed ontsluiting via Internet gerealiseerd worden.

Het programma zal bestaan uit technisch inhoudelijke lezingen van experts uit organisaties die een vooraanstaande positie innemen op het gebied van Geo-DBMSsen. De lezingen vinden plaats tussen 13.30 en 17.00 uur. De middag wordt voorafgegaan door 'ontvangst met broodjes' en afgesloten met een borrel, welke u worden aangeboden door de KvAG en de AGGN.

Voorlopig programma 

13.00 ontvangst  met broodjes  
13.30 Jeroen Baltussen (DLG) Welkom door middag voorzitter
13.40 Theo Tijssen (TU Delft) Introductie Geo-DBMS
14.20 Floris Versteeg (Oracle)   Conversie van file naar Geo-DBMS architectuur en de relatie met GIS-software
15.00 koffie/thee pauze  
15.20   Luc Heres (RWS-AVV) Geo-DBMS applicatie modellen ontwikkelen
16.00 Roel Nicolai/Jack Verouden (Shell/NAM) Toekomstvisie Geo-DBMS  
16:40 slotdisscussie  
17:00 borrel  

(*)        Routebeschrijving 
(**)       Inschrijftermijn geopend tot 7 november. Inschrijving op volgorde van binnenkomst, leden hebben voorrang

De KvAG (Kring voor Aardobservatie en Geo-informatica) organiseert elk jaar een aantal thema(mid)dagen. De KvAG bestaat uit drie secties, te weten: 1. fotogrammetrie, 2. remote sensing en 3. GIS.

Terug naar overzicht