Terug naar agenda

de Kring voor Aardobservatie en Geo-informatica (KvAG)
presenteert op 3 oktober 2002 de themamiddag

Automatisering in de digitale fotogrammetrie

Locatie:             TU Delft, Afdeling Geodesie, zaal A, Thijsseweg 11, 2629 JA Delft (*)
Datum/tijd:         3 oktober 2002, 13:30-17:00
Kosten:             voor KvAG-leden geen, voor niet leden Euro 16,-  (**)
Aanmelding:      secretariaat sectie FRS, afdeling Geodesie, mw. L.E.M. de Jong,
                        fax: 015-278 2745, e-mail: l.e.m.dejong-bakker@citg.tudelft.nl

                        Inschrijfformulier:KvAG_form_fot.doc (Microsoft Word document)

In de afgelopen jaren heeft de digitale fotogrammetrie haar intrede gedaan bij bedrijven en instellingen. Doelstelling van deze themamiddag is een overzicht te geven over de ervaringen die zijn opgedaan met de automatisering van (onderdelen van) het fotogrammetrische productieproces. In het bijzonder gaat het hier om de automatische vervaardiging van hoogtemodellen en orthofoto's en de automatische aerotriangulatie, inclusief de automatische inwendige oriëntering en paspuntmeting.

In de voordrachten zullen verschillende aspecten van de automatisering aan de orde komen: Wat is de invloed geweest van de automatisering op de productieprocessen? Hoe ziet de huidige werkwijze met de nieuwe fotogrammetrische software er uit? Hoe staat het met de kwaliteit in vergelijking tot de kwaliteit die met de analytische fotogrammetrie behaald werd? Waar liggen de beperkingen van de automatische methoden en de mogelijkheden voor verbetering?

Een viertal sprekers zal deze aspecten belichten aan de hand van hun eigen ervaringen met de automatisering in de digitale fotogrammetrie. U bent van harte welkom deze themamiddag bij te wonen.

Programma
 
13.30 ir. Frank van den Heuvel (TU Delft) Welkom en introductie door middagvoorzitter
13.40 Dr.-Ing. K. Kulschewski (Geocart Herten) New era through automation?
14.10 ing. Felix Schelling (Aerodata Imaging) Praktijkervaringen met Socet Set en ORIMA
14.40 Koffie/thee  
15.00 ing. Frans Spruijt (Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat) Orthofotomozaïekproductie bij de Meetkundige Dienst
15.30 ir. Robert Kroon (Ingenieursbureau Geodelta) Het hoe en waarom van Geodelta's Phoxy-Technologie
16:00 Slotdisscussie  
16:30 Borrel  

(*) Routebeschrijving naar TU Delft Afdeling Geodesie
(**) Inschrijftermijn geopend tot 30 september
Inschrijving op volgorde van binnenkomst, leden hebben voorrang

De KvAG (Kring voor Aardobservatie en Geo-informatica) organiseert elk jaar een aantal thema(mid)dagen. De KvAG bestaat uit drie secties, te weten fotogrammetrie, remote sensing en GIS.

Terug naar agenda

 

Samenvattingen

13.40u    Dr.-Ing. Kai Kulschewski (Geocart Herten)
New era through automation?

Based on the implementation of new measuring methods (e.g. GPS), productive computer hardware and practical automation algorithms (e.g. matching procedures) a radical change happened in photogrammetry the last decade.

Using the example of GEOCART (Germany), Association for surveying, photogrammetry and remote sensing the consequences of automation on new photogrammetric measuring arrangements and production processes are presented.

At the beginning the state of the art of photogrammetric workflow at GEOCART is discussed. The presentation includes examples of photogrammetric processes in which automation is succesfully used (e.g. aerotriangulation) and where semiautomatic procedures make sense (e.g. building extraction). In addition it will be discussed in which parts researches and improvements have to be progressed in the near future before introducing them into a practical workflow.

While automation in aerotriangulation is used in many photogrammetric companies, GEOCART was the first company worldwide who implemented inJECT commercially. InJECT is a software program that extracts buildings from digital aerial images semiautomatically. Therefore the automation with inJECT is the main point of the lecture. If buildings are captured with inJECT the data can easily be prepared for modern applications like virtual reality.
terug naar programma

14.10u    ing. Felix Schelling (Aerodata Int. Surveys)
Praktijkervaringen met Socet Set en ORIMA

15.00u    ing. Frans Spruijt (Meetkundige Dienst van Rijkswaterstaat)
Orthofotomozaïekproductie bij de Meetkundige Dienst

Bij de Meetkundige Dienst wordt topografische geo-informatie ingewonnen van de Rijkswegen en Rijkswateren. Dit gebeurt voor een zeer groot deel met behulp van analytische fotogrammetrie. Door de inzet bij de Meetkundige Dienst van digitale fotogrammetrie (Socet-Set van Leica Geosystems) voor onder andere de aerotriangulatie, en het standaard laten scannen van alle benodigde luchtfoto’s, was het voor de Meetkundige Dienst vrij makkelijk en relatief goedkoop om orthofotomozaïeken als produkt toe te voegen. Dit komt mede omdat het proces voor productie van orthofotomzoaïeken zich leent om bijna volledig te laten automatiseren onder andere door de aanwezigheid van het Actueel Hoogtebestand Nederland dat bijna dekkend bij de Meetkundige Dienst aanwezig is.

Er is een ArcView-applicatie ontwikkeld voor het verzamelen van de benodigde informatie en het aanmaken van de batch-files om het digitaal fotogrammetrisch instrument aan te sturen.

In de presentatie wordt ingegaan op de meerwaarde van orthofotomozaïeken, de gebouwde applicatie in relatie met de tekortkomingen van Socet-Set, onderdelen van het proces die nu nog niet geautomatiseerd zijn, en ontwikkelingen naar de toekomst.
terug naar programma

15.30u    ir. Robert Kroon (Ingenieursbureau Geodelta)
Het hoe en waarom van Geodelta's Phoxy-Technologie

Geodelta volgt sinds jaar en dag een strategie van het zelf ontwikkelen en gebruiken van geodetische en fotogrammetrische programmatuur in plaats van het elders aanschaffen. Dit gegeven tezamen met de onderling zeer uiteenlopende fotogrammetrische toepassingen, waar het bedrijf bij betrokken is, heeft geleid tot een solide basis aan kennis en creativiteit in het ontwikkelen van de Phoxy-Technologie, een bibliotheek van software-componenten voor het bouwen van geometrische beeldverwerkingsapplicaties. De Technologie is zeer breed inzetbaar, nl. bij alle toepassingen, waar in één of andere vorm geometrie een rol speelt.

In de voordracht wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan van de Phoxy-Technologie en de manier waarop het werkt. Tevens wordt een aantal fotogrammetrische applicaties, "Powered by Phoxy-Technology" gepresenteerd.
terug naar programma