6de themadag KvAG, sectie GIS tijdens ISPRS2000, Amsterdam:

Geo-informatie in de netwerkmaatschappij

Themadag: Geo-informatie in de netwerkmaatschappij
Locatie: RAI Amsterdam, tijdens ISPRS 2000 congres.
Datum/tijd: donderdag 20 juli 2000 (lezingen van 13.30-17.00 uur).
Kosten: NLG 200,- voor deelnemers speciaal aan deze dag.
gratis voor de congres bezoekers van ISPRS2000.
Registratie via: www.itc.nl/~isprs (Congrex Holland, 020-5040203)

Op donderdag 20 juli organiseert de KvAG, sectie GIS een Nederlandse dag tijdens het internationale ISPRS congres in Amsterdam. Het ISPRS staat voor 'International Society for Photogrammetry and Remote Sensing'. Eens in de 4 jaar wordt er een congres door het ISPRS georganiseerd waar alle onderdelen (commissies, werkgroepen, etc.) van het ISPRS bij elkaar komen. Dit jaar is dat dus in Amsterdam en het thema van het congres is 'Geo-information for all'. Meer informatie hierover is te vinden op de website van ISPRS2000 (www.itc.nl/~isprs ).

Speciaal voor belangstellenden uit Nederland wordt er tijdens dit congres een bijeenkomst georganiseerd met als thema 'Geo-informatie in de netwerkmaatschappij', welke prima past in het thema van het congres 'Geo-information for all'. De moderne netwerken vormen bij uitstek het medium om (geo) informatie te verspreiden en om zo iedereen te kunnen bedienen. De eerste twee presentaties op deze dag hebben als gemeenschappelijk thema meta-informatie, d.w.z. catalogus gegevens die de feitelijke geo-informatie beschrijven. Goede toegankelijke meta-informatie is een eerste noodzakelijke stap tot het zoeken en vervolgens het gebruiken van geo-informatie via netwerken. De presentatie van het NLR betreft voornamelijk aardobservatie informatie. De presentatie van Geodan IT gaat over (GIS) gegevens die via het Nationaal Clearinghouse Geo-Informatie (NCGI) te vinden zijn. Na de pause volgt een presentatie van de TU Delft over nauwkeurig plaatsbepalen met behulp van AGRS (Actief GPS Referentie Systeem). Dit is een netwerk van grondstations in aanvulling op de GPS satellieten voor nauwkeurige plaatsbepaling. Naast de basisprincipes van dit netwerk, zullen ook een aantal toepassingen beschreven worden. De presentatie van Oranjewoud betreft het gebruik van een mobiel netwerk om metingen die in het veld worden gedaan efficient in de (database op het) kantoor te krijgen. De dag wordt afgesloten met een forum discussie over de toekomstige ontwikkelingen rond het gebruik van netwerken voor de productie en onsluiting van geo-informatie.

Deelname aan deze Nederlandse dag voor ISPRS2000 deelnemers is gratis. Alleen deelnemen aan de Nederlandse dag kost NLG 200,- (dit is overigens NLG 50,- minder dan een normaal 'Day Ticket' voor ISPRS). Naast het bijwonden van het lezingenprogramma en de aansluitende forum discussie krijgt men voor deze inschrijving tevens toegang tot de beurs (aanbevolen als ochtend programma). Overigens wordt aan een ieder van harte aanbevolen om het gehele ISPRS2000 congres bij te wonen. Zowel de plenaire, als de speciale en de technische sessies bevatten een overvloed aan informatie op gebieden van aardovervatie en geo-informatie verwerking. Om hier een indruk van te geven volgt een opsomming van de 7 ISPRS commissies (bron www.isprs.org/tcwg.html): I. Sensors, Platforms and Imagery, II. Systems for Data Processing, Analysis and Representation, III. Theory and Algorithms, IV. Mapping and Geographic Information Systems, V. Close-Range Techniques and Machine Vision, VI. Education and Communications, and VII. Resource and Environmental Monitoring.

De inleider en middagvoorzitter is Prof. dr. ir. A.K. (Arnold) Bregt, hoogleraar 'Geo-Information Science' bij het Centre for Geo-Information, Wageningen University & Research. De presentaties zullen in het Engels worden geouden om alle ISPRS deelnemers in de gelegenheid te stellen deze ontwikkelingen in Nederland te volgen. Het programma zien er als volgt uit:

0830-1330 Registratie
0900-1230 Beurs
1230-1330 Lunch
1330-1345 Inleiding
(Arnold Bregt, Alterra)
1345-1415 Distributie van aardobservatie (meta)informatie via het netwerk
(Rob van Swol, NLR/Neonet)
1415-1445 Clearinghouse en NCGI, OpenGIS)
(Barend Gehrels, Geodan IT)
1445-1515 Pauze
1515-1545 AGRS netwerk: principes en toepassingen
(Hans van der Marel, TU Delft, Geodesie)
1545-1615 Verbinden van de veldwerkzaamheden met het kantoor via pencomputers en mobiele netwerken
(Randolph ter Haar, Oranjewoud)
1615-1700 Forum discussie 'toekomst geo-informatie en netwerken'
(Arnold Bregt, Alterra)

De KvAG (Kring voor Aardobservatie en Geo-informatica) organiseert elk jaar een aantal thema(mid)dagen. De KvAG bestaat uit drie secties, te weten: 1. fotogrammetrie, 2. remote sensing en 3. GIS.